Sup brett: Best i test 2021 - Topp 14 brett | Guidesiden.no (2022)

Slik velger du perfekt størrelse på SUP brett:

I denne guiden hjelper vi deg til å finne riktig størrelse på SUP brett. Når du skal kjøpe et SUP brett er det viktige at du skaffer et brett i riktig størrelse og utforming for deg. Hvilket SUP brett du bør velge avhenger av flere ting, slik som vekt, hva du skal bruke det til, ønsket stabilitet og flyteevne.

Her skal vi gå gjennom flere ting, slik som de forskjellige typene padlebrett, hva de brukes til, og hvordan du velger riktig brett for deg.

Vi begynner med litt fakta som er greit å vite om SUP brett/padlebrett:

 • Et SUP brett er vanligvis 10 – 11 fot (3-4 meter) lange og 70 – 85 centimeter brede. Du bør se etter de litt bredere variantene på 80 – 85 centimeter hvis du trenger økt stabilitet, men husk at disse gjerne er tyngre og tregere når du padler. Er det hastighet du er ute etter, og du er en erfaren bruker av SUP brett fra før, gå gjerne for de smalere brettene.
 • Ønsker du et brett som er enklere å ta med seg og veier lite kan du gå for et kortere brett. Men veier du over 65-70 kilo er det best å velge et lengre brett. Disse variantene av padlebrett er gjerne 2,8 meter lange og 75 centimeter brede. Er de bredere enn dette kan det gå sakte i vannet.
 • Er hastighet målet kan du gå for et SUP brett til racing også. Med rundt 3,8 meter i lengde og en bredde på 81 centimeter får du god stabilitet og hastighet. Skal du virkelig suse forbi alle andre på ditt padlebrett finner du slike som er under 70 centimeter brede. De er raske, men mindre stabile. Fordi disse er større må du også tenke på lagring og frakt, men det finnes oppblåsbare modeller som løser dette problemet. Velger du god kvalitet her kan du få mye brett for pengene.
 • Det finnes også en del spesialstørrelser, slik som brede 90 centimeters-modeller. Disse er gjerne beregnet på elver. De er for brede til vanlig padling, men er du vågal og vil ut på elva passer de perfekt.
 • Når du velger ut ditt nye SUP brett vil du havner valget mellom oppblåsbare eller harde brett. Oppblåsbare brett har faktisk flere fordeler her. Ikke bare er de enklere å lagre eller frakte, men de er også mer stabile takket være en jevnere tykkelse på brettet. Harde padlebrett er utformet for redusert vekt og minimal vannmotstand. Dette er bra for deg som vil oppnå høy hastighet, men byr på mindre stabilitet og flyteevne hvis du bare vi padle rolig av gårde.
 • Brettets tykkelse er også viktig å vurdere. I likhet med et SUP brett sin lengde, bredde og utforming har det mye å si for opplevelsen. Oppblåsbare brett som passer bra for nybegynnere bør være 12 – 13 centimeter tykke. veier du over 100 kilo bør du likevel vurdere et tykkere brett på rundt 15 cm eller mer.
 • Brettets størrelse og utforming er bare en del av vurderingene du bør ta før du kjøper et padlebrett. Det finnes utrolig mange varianter, utforminger og typer brett på markedet. Derfor er det selvsagt lurt å lese test av SUP brett grundig før du tar et valg, slik at du velger riktig første gang. Et padlebrett bør ikke være noe du kjøper på impuls, så sett deg godt inn i utvalget som finnes. Det er vårt beste tips for å få en god padleopplevelse.

Velg riktig volum på ditt padlebrett

Volum er viktig når du skal velge størrelse på SUP brett. Volumet oppgis gjerne i liter, og avgjør hvor mye vekt brettet kan holde flytende. Er du helt fersk bør du se etter høyere volum, ikke bare på grunn av vekt, men også stabilitet.

Helt generelt kan vi si at en liter volum i brettet holder en kilo flytende på vannet. Du bør ha omtrent dobbelt så mange liter volum i ditt padlebrett som du selv veier, spesielt hvis du er nybegynner.

Finn riktig størrelse på SUP brett – Nybegynnere

Med alt dette i bakhodet kan vi se litt på hvordan din vekt bør påvirke valget ditt. For å finne riktig størrelse på SUP brett har vi laget en oversikt under. Denne er bare veiledende, men gir en pekepinn på hvilken størrelse på padlebrett som er riktig for deg. Her tar vi utgangspunkt i at du ønsker deg et brett til normal bruk – altså padling på relativt stille vann.

I anbefalingen om rundt 13 centimeters tykkelse for de fleste vektklasser, har vi ikke tatt hensyn til pris. Veier du mer bør du også ha et meget sterkt padlebrett, som kan bety økt pris hvis du går for et tynnere brett. Det krever mer av brettet å bære høyere vekt samtidig som tykkelsen holdes nede.

Anbefalingene tar også høyde for at du er ny på padlebrett. Dersom du er mer erfaren vil dette variere mer, ettersom du kanskje bruker ditt brett under helt andre forhold enn vi har beregnet for her. Derfor er dette også bare ment som en pekepinne, og ikke som noen fasit for hvilket brett du bør velge.

Finn riktig størrelse på SUP brett – Erfarne brukere

Her er våre anbefalinger for deg som er mer erfaren og vil ha et padlebrett med størrelse beregnet på både stille vann, lett surfing eller lengre turer.

Erfarne brukere av SUP brett pleier selvsagt å gå etter brett som er tilpasset deres bruk. De har gjerne testet flere brett og vet derfor hva som passer for deres egen vekt og bruk. Det gir likevel en liten innsikt i hvilke størrelser som er populære og når.

Mer enn bare vekt som avgjør størrelse på SUP brett

Som du ser av de to tabellene varierer ikke lengden så mye fra SUP brett til nybegynnere og mer erfarne padlere. Det er fordi lengden har mindre med brukerens vekt å gjøre, og mer med andre faktorer, slik som høyde, rekkevidde, hvordan du skal bruke brettet, under hvilke forhold du vil padle, og om du er den eneste som planlegger å bruke ditt SUP brett. Mange liker også å ta med seg familien ut på padletur, enten det er snakk om små barn eller din firbente bestevenn.

Typer SUP brett

Størrelse på SUP brett og hvilken fasong det har avhenger som tidligere nevnt av hva det skal brukes til. Her er de vanligste typene brett du vil møte på i tester eller i butikken når du er kjøpeklar:

 • Vanlig padlebrett/Allround SUP: disse kan brukes av alle, inkludert nybegynnere. De passer under flere forhold. Størrelse på SUP brett i denne klassen varierer fra 3 – 4 meters lengde og 70 – 85 centimeter bredde. Dette er brett som både kan brukes på blikkstille vann og når det er litt bølger.
 • SUP brett til stille vann/Touring-brett: Disse er laget for lengre utflukter og turer. For å gi mindre motstand når du skal padle langt er de gjerne spisse og lengre, men de har samtidig bredden som gjør det enkelt å komme i gang, selv om du er nybegynner.
 • Racing SUP: Disse er laget for deg som ønsker høy hastighet på stille vannn. De er lengre, spissere og smalere enn andre padlebrett, og passer derfor ikke like godt til nybegynnere.
 • Surfe-SUP/Wave SUP: Disse minner mer om surfebrett og er gjerne korte, med smale ender. Det gjør disse brettene perfekte til å la bølgene gi deg susende fart på vannet, men egner seg derimot ikke til lengre turer eller padling på stille vann.
 • Oppblåsbare SUP brett: dette er nykommeren på markedet. De er geniale for deg som har liten plass til oppbevaring eller liten bil. Fordi brettet kan tas med overalt er de flotte til utflukter på ferie, hytteturer eller i nærmiljøet. I motsetning til det mange tror er ikke dette en flytemadrass, og de er gjerne både solide og veldig stabile. Du får kanskje ikke helt den samme stabiliteten som med harde SUP brett, men de er overraskende gode. At de er så enkle å ta med seg har gjort disse brettene veldig populære.

Tips når du skal velge størrelse på SUP brett

Noe vi var såvidt innom tidligere i denne guiden, er at mange liker å ta med barna eller hunden på tur med SUP brett. Skal du gjøre dette bør du legge ekstra vekt på stabilitet.

Når det gjelder utforming er det viktig at du tenker på hva du skal bruke ditt SUP brett til.

Skal du for eksempel utøve yoga på ditt padlebrett er det lurt å gå for økt stabilitet.

Flate og brede brett ligger godt på vannoverflaten og er enkle å manøvrere. De passer best for rolig padling, surfing, yoga eller elver.

Spisse brett som går litt dypere skjærer gjennom vannet i høy hastighet med mindre innsats. Disse egner seg gjerne godt til lengre turer eller konkurranser. De er ikke like enkle å styre i vannet som de brede variantene og egner seg derfor ikke like godt til elver eller bruk på bølger.

Hardt eller oppblåsbart SUP brett

Harde SUP brett

Harde padlebrett er gjerne fylt med skumplast og har et skrog av fiberglass og epoksy. De veier lite, tåler mye og har høy ytelse. Du kan også gå for SUP brett i karbonfiber, som veier enda mindre og er stivere, men de koster til gjengjeld mer. Plastbrett er billige men veier gjerne mye og har dårligere ytelse. Det finnes også varianter i lett treverk, som gir brettene et lekkert og mer unikt utseendne.

Et hardt SUP brett er for deg som ønsker:

 • Høy ytelse. De er raskere, beveger seg bedre i vannet og krever mindre styrke enn oppblåsbare brett. Hvis hastighet og lengde er høyt prioritet bør du gå for et hardt padlebrett.
 • Perfekt passform: Harde SUP brett kommer i en rekke varianter, utforminger og størrelser. Derfor finner du trolig et brett som passer perfekt for deg i denne kategorien.
 • Stabilitet: Fordi harde brett er stivere enn oppblåsbare varianter, gir de økt stabilitet, spesielt på bølger. De ligger gjerne lavere i vannet også, slik at de føles mer stabile.
 • Du har lagringsplass og fraktmulighet allerede: Harde brett tar opp mye plass. Har du god plass i garasjen og mulighet til å frakte brettet bør du gå for en hard variant.

Oppblåsbare SUP brett

Oppblåsbare SUP brett består av plast og er overraskende stive selv om de er fylt med luft. Fordi de krever mindre lagringsplass og er enkle å ta med på farten har de blitt veldig populære, spesielt hos nybegynnere. De kommer med en pumpe du bruker for å fylle brettet før bruk.

Et oppblåsbart SUP brett er for deg som:

 • Har begrenset med lagringsplass. Bor du i et lite hus eller har dårlig med fraktmuligheter er et oppblåsbart brett perfekt for deg. De kan enkelt puttes i skapet når du ikke bruker de.
 • Du reiser mye. Enten du skal på fly eller tog kan du ta det med deg, uansett størrelse på ditt SUP brett.
 • Du skal gå til vannet for å padle. Enten du vil padle på et tjern i skogen eller gå ned til havet, så kan du ta med deg et oppblåsbart SUP brett på tur. Å drasse med seg et hardt brett på skogstur er neppe noe alternativ, så da er oppblåsbare varianter det logiske valget.
 • Du vil bruke det på elver. Oppblåsbare brett passer bedre på elver, der du risikerer å dunke borti steiner eller andre gjenstander i fart.
 • Du vil bruke ditt SUP brett til yoga. Det er ikke slik at du må gå for oppblåsbare SUP brett for å utøve yoga på vannet, men det er gjerne mer behagelig, siden de er litt mykere enn harde brett.

Vi håper denne guiden har gitt deg ny kunnskap om hvordan du velger størrelse på padlebrett. Igjen vil vi påpeke at dette bare er ment for å gi deg en pekepinn, og at du alltid bør lese test av SUP brett før du bestemmer deg, slik at du ikke gjør et bomkjøp.

Dette er en test basert på spesifikasjoner, anmeldelser fra forbrukere, tidligere resultater fra uavhengige tester og / eller vårt eget personlig inntrykk av produktet. Det er viktig å legge merke til at Guidesiden ikke har testet SUP-brettene. Guidesiden finansieres ved at annonsører betales oss per klikk eller salg vi sender til deres hjemmesider. Vi gjør det beste vi kan for å samle innhold som er relevant for våre lesere, slik at de får mest mulig ut av sitt neste kjøp.

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Van Hayes

Last Updated: 10/02/2022

Views: 5888

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.