Den perfekte aktiviteten for sommeren (2022)

Guide: Kajakk

Sjekk hvilken kajakktype som passer best til ditt bruksområde.

Den perfekte aktiviteten for sommeren (1)

DagKjelsaas

AndersKristiansen

Sist oppdatert

Sjekkliste før du kjøper kajakk

- Hvor mye vekt må kajakken tåle? Din vekt og andre brukeres vekt, samt eventuell oppakning.

- Hvilken type padling kommer du til å drive med?

- Hvilket utstyr vil du at kajakken skal ha?

- Forsøk å prøvepadle, helst på langtur, før du kjøper.

(Kilde: Erika Willners, UteMagasinet)

Noen kajakkpadlere liker seg best i høy sjø, sånn at danskebåten blir innstilt på grunn av uvær. Andre kajakkpadlere foretrekker flate bølger og fiskelykke.

Utvalget av kajakker er minst like stort som bruksmåtene, og for nybegynnere kan det være vanskelig å vite hvilke modeller som passer.

Her presenterer vi et lite utvalg modeller med ulike bruksområder.

Villmarksliv-journalistene Anders Kristiansen og Dag Kjelsaas har prøvepadlet kajakker i en rekke ulike kategorier, og guider deg gjennom typene og gir deg sine anbefalinger:

- Modellene vi presenterer her, spenner fra en rask surfski via to ulike havkajakker til en typisk rekreasjonskajakk og en skjærgårdskajakk. Etter hver beskrivelse lister vi opp noen alternativer i samme kategori. Vår oversikt over modeller og forhandlere er på ingen måte uttømmende, så det gjelder å lete litt selv også.

Omtalen og vurderingene av de ulike kajakktypene finner du nederst på denne siden.

Sist vi testet havkajakker, var i 2010.

Materiale

Skillene mellom de ulike kategoriene er ikke alltid klare, og det finnes kategorier av kajakker vi ikke har omtalt, deriblant havkajakker i polethylen (mykplast), som mange velger som sin første kajakk.

Når det gjelder egenskaper, er det ingen vesensforskjell mellom havkajakker i polethylen og glassfiber (se Inuk og Zegul 520), annet enn at polethylen er mykere og normalt gir litt tyngre båter. Derfor benyttes normalt ikke polethylen i de lengste modellene. Polethylen er også svært robust mot slag og støt, og brukes derfor ofte som utleiekajakker.

Hvilken åre?

Valg av åre avhenger, på samme måte som valg av kajakk, av bruksområdet.

Til trening, konkurranser og turer der distanse og fart står sentralt, er en såkalt wingåre et naturlig valg. Disse bygges som regel i karbon eller en blanding av karbon og glassfiber. Bladformen gir optimal framdrift, men egner seg ikke like godt til forskjellige styre- og støttetak. Hvis vi ser på kajakkene som er omtalt her, vil wingåre være et naturlig valg i Think UNO og Coastline. Mange vil også foretrekke wingåre i Inuk.

Den neste kategorien kalles gjerne flatåre, klassisk åre eller euroåre. Dette er «vanlige» kajakkårer som finnes i mange materialer og varianter. Camden og Zegul 520 passer fint sammen med en slik åre. Det samme gjør Inuk dersom du synes det er artig å eksperimentere litt med forskjellige tak, eskimorulle m.m.

Den siste varianten er såkalte grønlandsårer. Disse er som regel laget i tre, ofte av padleren selv, og har lange og smale blader - faktisk så lange og smale at det ser helt ulogisk ut i starten. Mange padlere foretrekker disse, og mener de gir like god framdrift og mindre belastning enn de andre typene. De er også godt egnet til rulling og forskjellige støttetak.

Zegul 520 har et bruksområde som passer godt sammen med grønlandsåre men den kan fint brukes sammen med Inuk også. Grønlandsåre i surfski eller skjærgårdskajakk blir derimot sært - litt som å bruke telemarkstøvler på racingski...

Les også:

Stor test: 19 termoser

Dette er de beste turbuksene

Stor test av dagstursekker

Rekreasjon, jakt og fiske

Rekreasjonskajakker er en del rimeligere enn andre typer kajakker, og egner seg godt for jakt, fiske og turliv.

Den perfekte aktiviteten for sommeren (3)

Andre rekreasjonskajakker:

Seabird Ranchero

Forhandler: Seabird designs, www.kajakk.net

Pris: kr 4248,-

Feel Free Gemini

Forhandler: Padlespesialisten, padlespesialisten.no

Pris: kr 7199,-

Ocean kayak trident 13 Angler

Forhandler: Ut i naturen, utinaturen.no

Pris: kr 9990,-

Dagger Axis Elite

Forhandler: Kajakk og fritid kajakk-fritid.no

Pris: kr 5990,-

Rekreasjonskajakker er stabile og glir raskere unna enn man skulle tro, og er som regel utstyrt mer med tanke på komfort enn andre typer kajakker. Noen er ferdig rigget for fiske.

Old Town Camden 120

Forhandler: Eian Fritid (eian.no)

Lengde: 380 cm

Bredde: 72 cm

Vekt: 25 kg

Materiale: Polethylene

Pris: kr 7900,-

En typisk rekreasjonskajakk, som kommer ferdig rigget for fiske. Rekreasjonskajakker er som oftest utstyrt med godt polstrede seter med ryggstøtter og gode justeringsmuligheter. Setene er utformet mer med tanke på komfort enn effektiv padleteknikk.

Koppholderen foran på setet understreker komfortfaktoren. I tillegg er det et lite, vanntett rom med skrulokk som også nås fra setet. Bak setet finnes to nedsenkede stangholdere. De fungerer til haspel- og spinnstenger som har snella et stykke unna enden på korken, og fluestenger passer ikke inn her.

Foran setet finnes en løs, justerbar stangholder som passer til alle slags stenger. I tillegg er det klargjort et snorsystem bak på venstre side for å betjene et lite anker. Vi tok en prøvetur i 6-7 meter pr. sekund, og det var uproblematisk.

Camden 120 oppførte seg nøytralt og godt og viste ingen sterke tendenser til å ville vende opp mot eller falle av med vinden. Det er spesielt viktig, i og med at den verken er utstyrt med ror eller senkekjøl for å korrigere kursen.

Ellers var padleegenskapene overraskende gode. Dette gjelder for mange av kajakkene i dette segmentet. Det er trivelig å farte rundt i en kort og bred kajakk. Men båttypen har sine begrensninger. Det har for eksempel lite for seg å ta i noe særlig ekstra.

Kraftige åretak fører bare til at kajakken glefser fra side til side for hvert tak, og fartsgevinsten er minimal. En så pass bred kajakk er selvfølgelig stabil. For moro skyld prøvde jeg å stå i kajakken, og det gikk fint. Men å fiske stående er nok ikke å anbefale.

En ulempe ved fiske fra kajakk, særlig fluefiske, er at man sitter lavt. Det går sikkert an å prøve seg fram litt og finne en høyere posisjon som fortsatt er stabil nok, kanskje knestående. Å sitte på bakdekket var ikke smart, siden baugen løftet seg og det hele ble ganske ustabilt.

Bak padleren finnes det et vanntett rom med dekksluke. Lasterommet er kort, men temmelig bredt, og rommer overraskende mye. Foran føttene til padleren er kajakken åpen, og ønsker man å utnytte dette volumet, bør bagasjen pakkes vanntett.

Surfskis – smale og raske

Surfskis er designet for padling i medvind og stor sjø.

Den perfekte aktiviteten for sommeren (5)

Man sitter ikke i et hull i en surfski-kajakk, men i en forsenkning på dekk, slik at surfskien ikke kan fylle seg med vann.

Den perfekte aktiviteten for sommeren (6)

Andre eliteski:

Nelo Oceanski og 560 ski

Forhandler: Nelo Norge, nelo.no

Pris: fra kr 19 990,-,

Epic V12 m.fl.

Forhandler: Aktiv Fritid m.fl., aktivfritid.no

Pris: fra kr 16 999,-

Stellar Elite

Forhandler: Padlespesialisten m.fl., padlespesialisten.no

Pris: fra kr 19 999,-

Mer stabile, men raske surfskis:

Think EVO2

Forhandler: Ut i naturen, utinaturen.no

Pris: fra kr 22.390,-

Zedtech Dominator XL og Griffin++

Forhandler: Z-kayak, z-kayak.no

Pris: fra kr 14.900,-

Noen stabile nybegynnermodeller:

Fenn Mako XT

Forhandler: Fenn Norge, fenn.no

Pris: fra 15.900,-

Seabird Wave 5,5

Forhandler: Seabird design, kajakk.net

Pris: kr 10.448,-

Ved en eventuell velt er det bare å klatre oppi igjen og padle videre. Vann fra bølger osv. som legger seg i forsenkningen, dreneres ut når kajakken kommer opp i fart.

Think UNO

Forhandler: Ut i naturen, utinaturen.no

Lengde: 648 cm

Bredde: 42 cm

Materiale: «Elite» (vakuumstøpt karbon/kevlar med honeycombkjerne, et bikubemønstret kjernemateriale som gir økt stivhet med minimal vektøkning).

Vekt: 12 kg.

Pris: (ny modell - Uno Max): kr 31 000,-.

Finnes også i en tyngre utgave, «Performance» til 23 900 kroner.

De siste årene har det kommet en rekke nye modeller, også for nybegynnere, som er bredere og gjerne kortere, men likevel raske sammenlignet med tradisjonelle havkajakker.

De er utstyrt med et stort og effektivt ror som befinner seg et stykke foran akterenden på kajakken. Det gir bedre svingeffekt enn tradisjonelle sleperor som vi finner på de fleste havkajakker.

Den presise styringen er en forutsetning for å kunne utnytte medsjø effektivt. Kombinasjonen av en rask kajakk som takler mye sjø, gjør surfski til et naturlig valg for dagsturer og trening i skjærgården og andre steder der man kan komme ut for vind og bølger.

Lastekapasiteten er liten, og kun få modeller er utstyrt med en lasteluke bak.

Think UNO (nå erstattet av modellen UNO Max) er en såkalt eliteski og blant de raskere og mer ustøe modellene. Den har en markert kant i overgangen mellom skrogsider og bunn (knekkspant/hard chines).

Den nye modellen, UNO Max, har en noe rundere form og litt høyere volum bak padleren, som også sitter litt lenger bak.

Finishen er god, men tre sesonger med aktiv bruk setter spor. Systemet for justering av beinlengde er ikke blant de raskeste å betjene, men det inneholder minimalt med bevegelige deler, kan justeres uten verktøy og har ikke bydd på problemer med pedaler som løsner osv.

Think leverer båtene sine i to materialalternativer.

Den omtalte Unoen i Elite- varianten består av karbon og kevlar med en lett kjerne (honeycomb). Epoksy er benyttet som bindemiddel. Vekta er oppgitt til 12,5 kg.

Det andre alternativet er Performance (15,5 kg). En kajakk på over seks meter som veier under tretten kilo er skjøre saker!

Å ta rennafart opp på land for å slippe å bli våt på beina er en dårlig idé.

Det dype roret, som ikke lar seg løfte opp, er veldig utsatt ved grunnstøting.

Skjærgårds-/ turkajakker

Perfekt til dagsturer og mosjon i skjermede farvann.

Hvis du skal holde deg i skjermede farvann og primært bruke kajakken til dagsturer og mosjon, kan det hende en såkalt skjærgårdskajakk er det beste valget.

Den perfekte aktiviteten for sommeren (8)

Coastline

Den perfekte aktiviteten for sommeren (9)

Noen modeller med tilsvarende mål:

Seabird Salt 59

Forhandler: Seabird Design, kajakk.net

Pris: fra kr 10.448,-

Nelo Viper 60

Forhandler: Nelo Norge, nelo.no

Pris: fra 17.990,-

Citus 60 Classic

Forhandler: Milsluker`n sport, milslukern.no

Pris: kr 16.999,-

Smalere og raskere modeller

Vajda Civet cat

Forhandler: Gullpadler`n, gullpadleren.no

Pris fra: kr 17.900,-

Nelo Viper 55

Forhandler: Nelo Norge, nelo.no

Pris: fra kr 17.990,-

Seabird Salt 51

Forhandler: Seabird design, kajakk.net

Pris: fra kr 10.448,-

Lengde: 520 cm

Bredde: 60 cm

Vekt: ca. 15 kg

Materiale: Glassfiber

Pris: Tilsvarende modeller koster fra 16 000 kroner og oppover.

Coastline har for tiden ingen forhandler i Norge.

Dette er en av de vanligste klubbkajakkene på norske klubber og får representere en gruppe kajakker som er langt mer ensartet enn f.eks. havkajakkene.

Grunnen til dette er reglene for deltagelse i turracerklassen i kajakkløp, som bl.a. tillater maksimalt 520 cm lengde.

Coastline er en av de stødigste kajakkene i denne kategorien, og ikke blant de raskeste. Innredning og sittestilling ligner det man finner i fullblods racerkajakker, og er tiltenkt effektive framdriftstak snarere enn god kontakt med kajakken i høye bølger.

De som bruker kajakken til trening og dagsturer, og ikke er interessert i eskimorulle og avansert havpadling, blir ofte fornøyde med en skjærgårdskajakk.

Siden skjærgårdskajakkene er ganske enkelt utført og ikke er beregnet på store påkjeninger, kan de bygges nokså lette, selv i rimeligere materialer.

I bølger vil trolig en surfski være et bedre valg.

En skjærgårdskajakk tåler en del bølger, mens en surfski er laget nettopp for bølger. Innredningen i Coastline er enkelt justerbar, og passer godt til å brukes av flere forskjellige personer.

Kajakken er klubbkajakk i Tønsberg kajakk klubb, og er fortsatt i god teknisk stand, selv etter mange års mer eller mindre kyndig bruk og minimalt med vedlikehold.

Coastline har et vanntett lasterom med luke bak padleren. Kajakken er ypperlig til tur og mosjon, og den er stabil nok til at også mer sporadiske padlere vil føle seg stødige.

Til litt mer aktiv bruk vil Coastline etter hvert føles i overkant stø og langsom.

Havkajakker med lastekapasitet

Til tur- og friluftsbruk.

For de fleste som skal ha en kajakk til turbruk, og kanskje ha med utstyr for overnatting, er en havkajakk det naturlige valget.

Seabird Design Inuk - en klassiker

Forhandler: SeaBird Designs of Norway, www.kajakk.net, Nelo Norge, nelo.no

Den perfekte aktiviteten for sommeren (11)

Havkajakker med ror og større laste- kapasitet:

Boreal Epsilon

Forhandlere: Yst ute, ystute.no

Pris: fra 21.900,-

Seabird Expedition

Forhandler: Seabird Design, kajakk.net

Pris: fra kr 7410,-

Lengde: 550 cm

Bredde: 50 cm

Vekt: ca. 22 kg

Materiale: «Advantage» (vakuumstøpt karbon/kevlar og glassfiber). Epoksy bindemiddel.

Pris: kr 10 460,-

Designmessig er Inuk både klassisk og moderne. Baugen er buet og ganske bratt, slik at vannlinjen er nesten like lang som totallengden. Samtidig er den ikke like loddrett som en del nyere modeller.

Baugen er bare ett av mange vellykkede elementer som gjør Inuk til en godt balansert havkajakk. Bakdekket er lavt slik at det gir lite vindfang, og det er enkelt å lene seg bakover, for eksempel ved eskimorulle.

Akterskipet smalner ganske tidlig av til nesten ingenting, slik at den bakerste delen nærmest ser ut som en finne, uten volum i det hele tatt. Akterenden er loddrett. Den store lengden, kombinert med smal vannlinje, gir et lettdrevet skrog. Toppfarten på flatt vann er likevel ikke så høy som man skulle tro, muligens på grunn av det lave volumet i akterskipet som gjør at det graver seg ned når hastigheten passerer 11-12 km. Dette er et ganske urealistisk turtempo, og spiller liten rolle under praktisk havpadling. Stabiliteten er ganske god, selv om skroget er smalt.

Dette er en velbalansert kajakk som kan holde jevnt høy marsjfart, også under vanskelige forhold. Lastevolumet er ikke spesielt stort. Min erfaring er at kajakken fungerer bra med inntil ca. 110-115 kg, last inkludert padlerens vekt.

Å betegne Inuk som en langturkajakk er dermed litt optimistisk, men padleegenskapene innbyr til lange dagsetapper, også under krevende forhold. Inuk er ikke blant de mest manøvrerbare, men nok til vanlig turbruk. Den omtalte kajakken er utstyrt med SeaBird Designs eget rorsystem og luker, som har holdt mål så langt. Roret betjenes ved hjelp av pedaler, som har en fast og en bevegelig del, slik at det er mulig å sparke fra uten at kajakken svinger.

Pedalene er montert ute i siden på kajakken, noe som passer godt under vanskelige forhold. Effektive framdriftstak krever en mer aktiv bruk av beina, noe som er lettere å oppnå med føttene samlet i midten. Det er smak og behag som avgjør, men i min egen Inuk har jeg fjernet originalpedalene og satt inn midtmonterte pedaler. Den originale Kirton Inuk har liten sittebrønnsåpning (ocean cockpit). SeaBird Designs modell leveres også med en større åpning, og det er denne som er omtalt her. Setet er støpt i glassfiber og er likt det meste som er å finne i havkajakker.

Ryggstøtte og lårstøtter er justerbare, og kan gi en ganske tight passform. Innredningen er helt grei. Likevel har jeg valgt å fjerne både sete, ryggstøtte og lårstøtter fordi det ble litt i trangeste laget for mine 185 centimeter. Det er mulig at modellen med liten sittebrønnsåpning føles romsligere når man først kommer oppi.

Det finnes høyere personer som finner seg godt til rette i Inuk med originalinnredning, så nok en gang er det snakk om smak og behag. Lengst fremme i det bakre lasterommet finnes et gjennomgående rør som kan brukes i kombinasjon med pontonger (ekstrautstyr) for å stabilisere kajakken.

Denne muligheten har vi ikke prøvd. Rett foran sittebrønnen er det et lite skrulokk med en neoprenpose under til oppbevaring av småting som trengs underveis. Inuk finnes også i en tyngre variant; «club» og en lettere, «pro». Advantage-utgaven er pent bygget med synlige karbon- matter i dekket. Selve støpejobben er også pent utført, men kajakken gir ikke et like solid inntrykk som Zegul 520.

Raske havkajakker

For de fleste som skal ha en kajakk til turbruk, og kanskje ha med utstyr for overnatting, er en havkajakk det naturlige valget.

Zegul 520 LV

Forhandler: Kajakk, sport og fritid (ksf.no)

Lengde: 520 cm

Den perfekte aktiviteten for sommeren (12)

Bredde: 53 cm

Den perfekte aktiviteten for sommeren (13)

Andre raske havkajakker:

Nelo Inuk

Forhandler: Nelo Norge, nelo.no

Pris: fra kr 17.999,-

Kayakpro Nemo og Marlin

Forhandler: Ut i naturen, utinaturen.no

Pris: fra 19.500,-

Epic 18X m.fl.

Forhandler: Aktiv fritid, aktivfritid.no

Pris: fra 21.900,-

Zedtech Corvette

Forhandler: Z-kayak, z-kayak.no

Pris: kr 16.900,-

Stellar S18R

Forhandler: Milsluker`n sport, milslukern.no

Pris: fra kr 15.500,-

Flere havkajakker i glassfiber med senkekjøl:

Valley Nordkapp

Forhandler: yst ute, ystute.no

Pris: kr 23.900,-

P & H Quest

Forhandler: Padlespesialisten, padlespesialisten.no

Pris: kr 24.999,-

NDK Explorer

Forhandler: God Tur AS, god-tur.no

Pris: kr 24.990,-

Vekt: 20-22 kg

Materiale: «A-core», glassfiber/karbon/armid (kevlar)

Pris: kr 16 500,-

Denne kajakken er utlånt av Rolf Kristoffersen, en dyktig kajakkpadler, instruktør og friluftsgourmet fra Nøtterøy.

Zegul 520 er kajakken han bruker til kursing og teknisk havpadling.

Dette er en såkalt Brit-style kajakk med ganske lang og overhengende baug og akterende. Den er ikke utstyrt med ror men har en senkekjøl for å justere retningsstabiliteten.

Den opereres fra padlerens venstre side via en wire. Innredningen er relativt enkel, men funksjonell og gir god kontakt mellom kajakk og padler uten å føles trang.

Skroget har en markert knekk mellom skrogsidene og bunnen, noe som skal forsterke tendensen til å svinge når den lenes over på siden. Foran sittebrønnen er det en liten gummiluke med et lite vanntett rom under.

Dette er enkelt å nå fra sittende stilling og er fint til et lite kompaktkamera, mat og andre ting som man vil ha tak i uten å løsne på spruttrekket. Foran og bak finnes det vanntette lasterom med atkomst via luker på dekket.

Det bakre lasterommet er delt i to, og den forreste delen nås gjennom en mindre gummiluke like bak padleren.

Jeg er ikke så begeistret for denne løsningen, siden den deler opp volumet rett bak padleren, den delen av kajakken som passer best til å pakke store og tunge ting.

Kajakken ble prøvepadlet i 7-8 meter pr. sekund og lite bølger.

Med senkekjølen oppe føltes kajakken temmelig nøytral, men med vinden inn fra siden var det en liten tendens til at båten ville svinge opp mot vinden.

Dette er ønskelig i en nødssituasjon ettersom kajakken vil legge seg med baugen mot vinden dersom padleren er ute av stand til å holde kursen på egen hånd.

Senkekjølen er usedvanlig stor og dyp. Betjeningen via wire er presis, og tillater padleren å bruke kun deler av senkekjølen dersom det er ønskelig for å balansere retningsstabilitet og manøvrerbarhet.

Typiske bruksområder for dette segmentet av kajakker er delvis overlappende med kajakker som den før omtalte Inuk.

At kajakken ikke har ror, betyr at den styres ved hjelp av ulike åretak og ved å lene kajakken over mot siden.

En kajakk med buet kjøllinje (stort spring) og relativt kort vannlinje responderer bedre på disse teknikkene enn en kajakk med linjer optimalisert for fart og retningsstabilitet.

Vekta er oppgitt til 20-22 kilo, men 25 er nok mer riktig.

Byggekvaliteten føles veldig robust, og kajakken er utstyrt med flere solide bøyler for tauing og annen håndtering.

Denne saken ble første gang publisert 25/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 09/13/2022

Views: 5882

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.